Събитието “Future of Design” показа как съвременните технологии улесняват процеса на проектиране

Събитието “Future of Design” показа как съвременните технологии улесняват процеса на проектиране

За втора поредна година топ мениджъри от Vectorworks, INC. запознават българското професионално общество на архитекти и дизайнери с иновациите в тази сфера

След успеха на събитието „Различните лица на BIM”, проведено през 2015 г., Немечек България организира втория си семинар, посветен на световни тенденции като OpenBIM, параметричен дизайн, енергийна ефективност, виртуална реалност и други.

Главният изпълнителен директор на Vectorworks, Inc. – д-р Биплаб Саркар и заместник-директорът на компанията – арх. Робърт Андерсън отново се срещнаха с българската публика и разказаха за интригуващите функционалности в новата версия на Vectorworks 2017, кои са митовете, свързани с BIM и къде е мястото на Vectorworks Architect в процеса.

„Преди една година си поставихме за цел да създадем среда, която да събира на едно място визионери от дизайн сферата. Тази година продължаваме да преследваме тази цел, като представим пред българската аудитория последните технологични иновации и дадем възможност на нашите гости да обменят опит и идеи.“, каза Биплаб Саркар в обръщението си към аудиторията.

Събитието се проведе на 29 Септември в изложбена зала Roca и събра над 100 човека – студенти и професионалисти от различни сфери на дизайна.

“Future of Design” показа също мисията на компаниите от Nemetschek Group да създават OpenBIM решения, които да осигуряват по-лесна комуникация и приемственост по време на целия жизнен цикъл на сградата – от проектирането през строежа до поддръжката. Vectorworks, Inc., като част от Nemetschek Group, също поддържа този стандарт във всички свои продукти с цел да позволи максимална гъвкавост и безпроблемна съвместна работа на всички страни, участващи в процеса на строителство, да се постигне високо качество и да се оптимизират разходите.

Предимствата на техните решения не спират дотук. Полина Хаджимитова, BIM специалист в Немечек България, разказа за основните ползи и разлики между модулите на Vectorworks – Architect, Landmark, Spotlight и Designer. Особен интерес предизвика Vectorworks Spotlight. Той е водещо софтуерно решение за проектиране в сферата на развлекателната индустрия – сценография, телевизионен, театрален, кино или изложбен дизайн и др. Полина посочи, че някои от най-популярните артисти в света използват Spotlight при подготовката на събитията си. Jay Z, Justin Timberlake, Coldplay, както и набралият популярност в САЩ мюзикъл – „Хамилтън“, бяха само част от примерите.

Успехът на продуктите на Vectorworks се дължи и на значимите подобрения и нововъведения, с които излиза всяка следваща версия, базирани на обратната връзка на потребителите и пазарните тенденции. За вълнуващите функционалности във Vectorworks 2017 разбрахме лично от CEO-то на компанията – д-р Биплаб Саркар. Най-голям интерес предизвикаха: [spacer height=“20px“]

  • възможностите за споделяне на визията на проекта чрез уеб-изгледи и функционалност за виртуална реалност;
  • лесното споделяне, обработка или преглед на файловете от други специалисти чрез Vectorworks Cloud Services for All;
  • възможностите за по-лесно комуникиране на проекта с клиентите чрез функционалности за създаване на висококачествени рендери, интегриране на снимки в дизайна и подобрения на 2D изображенията;
  • интегрирането на Vectorworks Renderworks във всички останали продукти на компанията;
  • опростяването на процесите, целящи оптимизирането на работата на потребителите;
  • координацията на отделните екипи в процеса на дизайн, документиране и обмяна на информация.

Част от тези новости и подобрения са отново в синхрон с OpenBIM стандарта, за който говори и последният лектор – арх. Робърт Андерсън. В своята презентация той представи британската компания Design Büro, които през 2011 година вземат решението да разработят проект за болница, използвайки BIM и възможностите на Vectorworks Architect. Робърт разказа, че екипът е успял да усвои новия софтуер за кратко време, а ползите били толкова големи, че компанията решила да преустанови използването на традиционните CAD системи. Решението било взето след като са преценени всички предимства, които предлагат BIM функционалностите на Vectorworks:

  • използването на конструктивни и архитектурни елементи в реалните им размери при проекта на сградата;
  • възможността за представяне на действително оборудване и обзавеждане, предоставено от производителите им;
  • по-точните количествени сметки;
  • лесното засичане на конфликти между отделните елементи на сградата;
  • лесната комуникация между всички ангажирани по проекта специалисти във всички фази на изпълнението му – дизайн, строеж и поддръжка.

Според Робърт все още не съществува решение, което да отговаря на всички нужди в архитектурната, строителната и инженерната индустрия. Но той вярва, че BIM ще се превърне в неизменна част от работата на дизайнерите от всички сфери, защото дава възможност не само да се чертае и моделира по-бързо и детайлно, но също така дава свобода на проектантите да развият творческата си енергия и да създават концепции, които съвсем до скоро бяха невъзможни за реализация.

Share this post on:


Related Articles