Устойчив дизайн – мисията възможна

Устойчив дизайн – мисията възможна

Горещите теми в световен мащаб, напоследък, са неизменно свързани с енергийна ефективност, пасивни къщи, зелени технологии, устойчиво строителство. Съвременният човек често съчетава в себе си необходимостта да е по-близко до природата, да я щади и същевременно да оптимизира инвестициите си. Архитектът на 21-ви век, от своя страна, е натоварен с отговорността да удовлетвори клиентските изисквания, съобразявайки се с концепция, условия, бюджет, цели, които са му заложени, в същото време да приложи креативност и професионализъм, които да му донесат и личното удовлетворение на творец, и освен това да бъде социално-отговорен – да е сигурен, че работата му не носи негативи на околната среда. Затова в професионалните кръгове все повече се говори не само за устойчиво строителство, но и за устойчив дизайн, а оттам и за начините и инструментите, с които да се постигне.

Към момента в България голяма част от компаниите разбират устойчивостта като смяна на дограма и изолация, или като дейност, която няма много общо с процеса на дизайн и проектиране. Световните тенденции обаче вървят в посока интегрирани модели и видими процеси, които започват от идейната концепция и приключват едва в края на жизнения цикъл на сградата.

ЗАЩО ДА НЕ БЪДЕТЕ ОТ ПЪРВИТЕ, КОИТО ЗАПОЧВАТ ПРОМЯНАТА И ДА ПРЕВЪРНЕТЕ ТОВА В СВОЕ КОНКУРЕНТНО ПРЕДИМСТВО?

Както казва архитектът François Lévy, автор на книгата BIM in Small-Scale Sustainable Design, „Фактът, че сградите, само със своето функциониране са отговорни за 40% от глобалното замърсяване на атмосферата, е значителен мотив за мен да искам да променя това“. Възможността да правим симулации на енергийната ефективност на нашия дизайн в реално време и да виждаме веднага резултатите от промените и подходите, които прилагаме в творческия процес, са добра стъпка в посока устойчив дизайн. Иновативната функционалност Energos в продукта Vectorworks Architect 2016, базирана на метода Passive House, позволява на архитектите точно това – да предвидят енергийното поведение и ефективност на своите концепции, докато проектират. „Не непременно трябва да говорим за предвидимост, но по-скоро за възможността да взимаме по-добри решения за дизайн, базирани на поведението им в реална среда.“, споделя Levy. Красотата на Energos не е само в симулациите. Като BIM инструмент, Vectorworks Architect ви дава своевременна информация за материалите и количествата, както и допълнителни данни като топлопроводимост (U-values, R-values и др.). Energos надгражда с изчисления за тяхната енергийна ефективност спрямо разположението им и комбинацията им с другите строителни компоненти. Това позволява да видите резултатите с изчисления за цялостното енергийно поведение на проекта. Бихте могли да направите изследване на пътя на слънцето спрямо реалното местоположение на модела ви с GPS координатите, за да видите как дори малка промяна в изложението би се отразила на енергийното поведение на модела – при това без да се налага да експортирате файлове или да правите сложни и времеемки сравнителни анализи. Като дизайнери, можете да видите къде имате топлинни загуби и печалби от слънчевата светлина и засенчващите фактори в различните месеци през годината, както и през различните часове на деня. С Energos, решения като това дали да увеличите изолацията на стените или да вложите бюджета на клиента си в по-качествени прозорци, се взимат по-лесно, защото имате информация за поведението на всяка от алтернативите. Разбира се, ако се налага да сменяте постоянно софтуера, с който работите, за да постигнете тези изчисления, загубата на мотивация за щателно проучване на вариантите е напълно разбираема. За щастие с Vectorworks Architect 2016, благодарение на вградения в него Energos, това не се налага и можете лесно да правите колкото итерации поискате. Така можете да определите формата, разположението, фасадата и други важни за дизайна ви елементи, знаейки, че създавате устойчив дизайн, не само на теория, но и на практика.  След като определите функцията на сградата и въведете информация за избраните от вас материали, конструкция, енергийни източници, ОВиК инсталацията и разположението – получавате детайлни изчисления за това какви ще бъдат слънчевите печалби, топлинните загуби през конструкцията и необходимата енергия за отопление и функциониране на вашия проект.

Никога до сега не е било по-лесно за проектантите да правят информирани избори за своя дизайн, конструкции, материали и източници на енергия. Energos е отличен инструмент, който ви асистира в процеса на дизайн и ви ориентира на какво ниво е вашият проект за сертификация спрямо различните категории и стандарти за енергийна ефективност – LEED, ASHRAE, BREAAM, Minergie и разбира се, Passive house.

Share this post on:


Related Articles