Иновациите провокират по-активно търсене на CAD/CAM решения

Иновациите провокират по-активно търсене на CAD/CAM решения

Георги Брашнаров, Управител на Немечек България

“Нашият дългогодишен опит в създаването на иновативни софтуерни решения ни дава поглед върху развитието на продуктите на водещи световни организации в CAD и BIM областта и начина, по който те планират следващите си версии. Това се случва на база непрекъснато изследване на потребителското мнение и нужди, от една страна, и на технологичните трендове, от друга. При всички тях, продължава да се работи максимално много върху опростяване начина на работа на потребителите, чрез предоставяне на все по-гъвкава функционалност, която да пресъздаде максимално добре творческите им идеи. Едно от последните хитови течения в тази насока е т.нар. параметричен дизайн ( или още алгоритмично проектиране) и съответните инструменти за него, които опростяват работата на архитектите и дизайнерите като автоматизират част от процеса по създаване и последващо редактиране на конкретни форми, посредством изготвяне на определен скрипт.

Друга популярна тенденция, не само в CAD средите, е съчетанието на хардуерни инструмент със софтуерни технологии. През последната година видяхме засилване на интереса към подобни интеграции, като и редица решения, които отговарят на търсенето. Например, използването на 3D лазерни скенери за заснемане на обекти и/или помещения, които след това се моделират директно в BIM софтуер, е иновация, която провокира сериозно търсене. Този тренд съществува и в обратната посока на възпроизвеждане – модел, създаден в CAD/BIM софтуер се изпраща автоматизирано към 3D принтиращо устройство за изготвяне на макети.

Като официален партньор на Vectorworks, през последната година забелязваме, че един от належащите проблеми на архитектите е необходимостта от използване на 4, 5, а понякога и повече софтуерни решения, за да постигнат желания от тях резултат. Потребителите все повече търсят решения, които съчетават в себе си богата функционалност, интуитивност на работата и постоянно развиващи се технологии. Това е един от показателите, които ни дават увереност, че Vectorworks има място на българския пазар.“

Източник: сп.CIO

Share this post on:


Related Articles