“Bluebeam разчитат все повече на ключовия DevOps екип в Немечек България”

“Bluebeam разчитат все повече на ключовия DevOps екип в Немечек България”

Неслучайно смятаме партньорството с Bluebeam за едно от най-значимите и дългосрочно-стабилни в историята на Немечек България. Американската софтуерна компания предлага водещи специализирани продукти, използвани всекидневно от 3 милиона професионалисти от архитектурната, инженерната и строителната индустрия в цял свят. От своя страна, Bluebeam екипите в Немечек България разработват различни функционалности и решения, но между тях има много общи неща – отличната комуникация с нашите американски партньори, проактивният подход в сътрудничеството, както и непрекъснатото екипно разрастване.  

Поговорихме с колегата Мирослав Кошутански (team leader на DevOps екипа), за да научим повече за историята на това важно партньорство, перспективите за неговото развитие и сложната, но изключително важна функция на нашите DevOps специалисти.

Откога работиш в големия екип Bluebeam?

От 2018 г., когато стартирахме Argo X, специализиран R&D екип на Bluebeam. В него правим прототипи на съвсем нови идеи, като така технологично доказваме дали е възможно изобщо те да работят реално. През 2021 г. пък започна историята на DevOps екипа, в който също съм team leader. Той поддържа цялата инфраструктура на Bluebeam и работи с dev екипите, за да се разпространи DevOps културата.

На каква основа стъпва нашето партньорство с Bluebeam?

Разбира се, Bluebeam разчитат на нас да свършим работата качествено и навреме. Встрани от това, доста често успяваме да ги предпазим от грешки, които са пропуснали, както и да добавим нещо ново, което не е в техния контекст. За почти всеки екип в тяхната централа в САЩ има огледален екип в Българя, който работи заедно с колегите отвъд океана. А в DevOps екипа правим нещо още по-интересно – т.нар. "follow the sun rotation", благодарение на която системите на Bluebeam могат да работят без прекъсване, защото по всяко време на денонощието някой се грижи за тях.

Как се разви то през годините?

За да поставя нещата в перспектива: сътрудничеството ни стартира през 2014 г. с 2 екипа, а в момента работят 7 големи екипа, които са огледални на американските и работят в различни направления – R&D, iOS, Android, Cloud, Plugins и т.н. При DevOps екипа развитието е подобно – започнахме с двама души, в момента сме седем и продължаваме да се разрастваме. Екипът ни работи както по големи инфраструктурни задачи – например изграждане на нова инфраструктура в AWS, така и по архитектурни задачи, измисляне на концепции и развиване на DevOps културата.

А какво е най-сериозното ни постижение през тези години?

Че в началото на DevOps екипа, само с двама души в него и при сериозна часова разлика с американските колеги, успяхме да свършим много добра работа. Не ни беше лесно, имаше много неясноти, но заедно с Bluebeam успяхме да намерим баланса и да изградим адекватни процеси. Неслучайно днес екипът работи все по-ефективно.

Защо си заслужава човек да работи в нашия DevOps екип към Bluebeam?

Защото всеки, който се присъедини, ще работи в страхотна работна среда, но също така ще се радва на голяма свобода. Получавайки задача, тук всеки може да тества и прецени кое би било най-подходящото решение, а помага изключително за израстването на един специалист. Още по-ценно е да получиш обоснована обратна връзка от колегите и възможността да се възползваш от огромната им експертиза, благодарение на която да видиш голямата картина и да работиш по-добре.

Защото в екипа събираме хора със сходен опит, даваме им възможност да допълнителни обучения и изграждаме DevOps култура в тях. Това е култура на учене, развиване и архитектура, която после пренасяме и в нашите партньори. 

Също така, привлекателно е, че в рамките на екипа могат да бъдат имплементирани най-добрите практики от DevOps света върху един от най-големите Cloud провайдъри (AWS). Говорим за изграждане на CI/CD pipelines, описване на цялата инфраструктура (Infrastructure as a Code) и автоматизация на всички процеси.

Какви са най-често използваните технологии в твоите екипи?

DevOps специалистите работят с GitLab CI/CD, Kubernetes, Terraform, Jenkins, Bamboo, AWS Services.

Argo X използват Golang, .NET, React Redux, микросървисна-базирана архитектура, Python, Machine-learning алгоритми.

Как успявате да изградите силен екипен дух?

Винаги, когато избираме нови хора, се опитвам да си представя с какво биха допринесли за екипната работа, но и за екипната атмосфера. Да започнем с чисто техническите познания: да, несъмнено ни трябват хора с опит в областта на DevOps. Но пък тази специализация е сравнително нова, затова подходящи могат да бъдат хора с познания по програмиране, системна администрация и криптография. И ако всички тези технически възможности са подплатени с добри "меки умения", тогава кандидатът е перфектен. 

Виж всички отворени работни позиции в екип Bluebeam 


Кои са Bluebeam

Основаната през 2002 г. американска компания Bluebeam е сред лидерите в дигиталната революция в строителния сектор. Започвайки като класически стартъп в гараж, Bluebeam преминава от аерокосмическия дизайн към архитектурната, инженерната и строителната (AEC) индустрия, отговаряйки на по-широка нужда от дигитализация на работните процеси и документация. Първото им голямо постижение е реализацията на Bluebeam Revu през 2005 г., но възходът на компанията едва започва тогава. През 2014 г. Bluebeam е придобита от Nemetschek Group, което й позволява да разшири значително своя обхват и ресурси, за да се достигне до повече AEC професионалисти от цял свят.

Днес Bluebeam може да се похвали с 22-годишна история, както и с над 3 милиона потребители в 160 държави. Решенията на Bluebeam, особено Revu и Studio, днес са сред основните инструменти за минимизиране на използването на хартия, ускоряване на прегледите на проекти и подобряване на сътрудничеството в екипа. 

Bluebeam продължава да стимулира ефективността и иновациите в строителната индустрия, оказвайки трайно въздействие както върху потребителите си, така и върху сектора като цяло.

Share this post on:


Related Articles