За новите технологии и съвременното проектиране - във Future of Design 2020

За новите технологии и съвременното проектиране - във Future of Design 2020

На 19 ноември осъществихме първото онлайн издание на нашето традиционно събитие Future of Design. Този път основна дискусионна тема беше Ролята на технологиите за съвременното проектиране, а за да споделят своите виждания по нея бяхме поканили двама от отличаващите се български професионалисти - арх. Пламен Братков (студио Aedes, група Град) и арх. Андрей Ходкевич (студио HO_RA). Модератор на Future of Design 2020 бе Коста Върбанов - продуктов мениджър в Немечек България, архитект и BIM специалист.

Събитието бе стриймвано на нашия YouTube канал, като въпреки спецификата на обсъжданите въпроси 100 потребители се включиха на живо, а стотици продължават да гледат записа и в този момент. Благодарим на всички, които го гледаха на живо, както и на онези, които се включиха със своите въпроси към нашите гости!

Както и подсказва избраното от нас название, основна тема в дискусията бяха новите технологии и тяхната имплементация в работата на българските архитектурни бюра и строителни фирми.

Нашият колега Коста Върбанов, както и архитектите Пламен Братков и Андрей Ходкевич дискутираха наследствената консервативност в сферата на архитектурата и строителството, както и нейния ефект върху навлизането на новите специализирани решения. Тримата обсъдиха важните стъпки за постигане на по-ефективни работни процеси и по-голяма точност в работата на строители и архитекти - нуждата от дигитализация, процесът на адаптация към работата с нови специализирани решения (за архитекти и строители, но и за местната администрация), големите плюсове в създаването на сложни 3D модели и финално - възможностите, предоставяни от BIM. 

"Новите технологии са един нов език. Щем, не щем - ще го научим. Едни ще го сричаме, други ще пишат шекспирови сонети, а трети - нецензурна литература. Въпросът наистина е как ще го ползваме и каква дълбочина ще му прирадем", заяви арх. Братков.

"Невероятно е колко много може да бъде постигнато благодарение на съвременните софтуерни решения. Но ако си представяш, че той ще ти даде възможност просто да въведеш заданието и той да ти даде готова идея и концепция, това никога няма да стане", допълни арх. Ходкевич. "Огромното предимство на новия софтуер е, че дава възможност за огромен брой итерации на твоята концепция. Можеш да пробваш, да въртиш и тестваш, докато в един миг кажеш "Стоп! Това е обектът, който аз искам да представя!"

По отношение на BIM решенията, вижданията на двамата архитекти също се доближаваха и до голяма степен - допълваха.

"За жалост, тук BIM технологията все още не е припозната", обясни арх. Братков. "До момента нито една администрация не е поискала от мен BIM модел на сграда - нямат представа как да го съхраняват, как да го разглеждат, доколко е достъпен. BIM обаче предоставя свръхмного и адски подробна информация, която става особено важна за след завършването на една сграда - за онези, които ще я поддържат, а и не само."

Арх. Ходкевич заяви своята увереност не само във възможностите на BIM, но и в неминуемото му прилагане сред архитекти и строители в България.

"Въвеждането на BIM е бавен, но естествен процес", каза той. "Мисля, че това просто е характеристика на нашата професия като цяло - навлизането на всяка новост не е бърза. Но повечето колеги виждат, че BIM не е решение за всичко, но той позволява оптимизация на тяхното време."

С удоволствие можем да заключим, че поредното издание на Future of Design несъмнено беше успешно - с него успяхме едновременно да се съобразим с предизвикателствата на пандемичната обстановка, но и да представим пред широка аудитория едновременно задълбочена, но също така лека и неформална дискусия.

Пълният запис на Future of Design 2020 гледайте във видеото:

 

Share this post on:


Related Articles