Три истории за креативните решения на ландшафтни архитекти, които преодоляват често срещани трудности

Три истории за креативните решения на ландшафтни архитекти, които преодоляват често срещани трудности

Ландшафтният дизайн е изключително важна част от всеки един проект. Но пред ландшафтните архитекти стоят редица предизвикателства, сред които и липсата на достатъчно специализирани инструменти, които да улесняват работата им.

Едни от най-често срещаните проблеми в ландшафтните проекти са:

  • Липса на място за уединение и сянка.
  • Наличие на загрозяващи средата елементи като климатици, измервателни устройства, кофи за смет, маркучи и др.
  • Липса на уют, което води до нежелание да се прекарва време на открито.

Ето защо Vectorworks Landmark е предпочитан софтуер за хиляди ландшафтни дизайнери от цял свят – решението ви позволява с лекота да преодолеете тези трудности и още много други.

Представяме на вашето внимание опита на трима архитекти със софтуера на Vectorworks. Тези примери демонстрират колко лесно се разрешават проблеми, дори и във вече завършени проекти.

С мисъл за достъпността и външния вид

Christina Speiden, директор продажби и маркетинг в ProBuilt Construction, познава факторите за успешен ландшафтен проект в детайли и е наясно с трудностите, които срещат професионалистите. Нейната компания специализира в ландшафтна архитектура за жилищни проекти – от дизайн процеса до изграждането. Speiden сподели няколко препятствия, които са се изправили на пътя ѝ по време на изпълнението на жилищния комплекс Maple Lawn във Fulton, Maryland. В работата си тя срещнала трудности, основно свързани с липсата на пространство за уединение и на сянка, както и наличието на загрозяващи обекти навсякъде в комплекса.

Много от домовете в Maple Lawn разполагали с обособени гаражи, които били достъпни единствено през споделена алея между къщите. По време на строежа не били предвидени пешеходни алеи между всяка къща и нейния гараж, което означавало, че собствениците трябвало да вървят през тревата, във всякакви климатични условия – дъжд, сняг, пек, за да достигнат гаража си. Speiden използвала Vectorworks DeckWorks plug-in-a, за да проектира веранди, които да свържат всяка къща директно с гаража ѝ.

Рендери на изготвения с DeckWorks проект, реализиран в жилищния комплекс Maple Lawn.

DeckWorks предлага на архитектите всички необходими инструменти, за да проектират перфектното извън жилищно пространство в 2D и 3D. Той позволява генерирането на списък с материали, които впоследствие подпомагат изготвянето на бюджета. Допълнително, дизайнерите могат да създават различни диаграми, да подготвят професионално издържани предложения и осигурява достъп до продуктовата линия на Trex от предварително създадени елементи (включително материали, мебели и осветителни тела).

Подобряване на дворно пространство за цялото семейство

Matthew Cunningham, директор на Matthew Cunningham Landscape Design LLC, специализира в ландшафтна архитектура за жилищно строителство в Stoneham, Massachusetts.

„Изградили сме почти всичко, което можете да си представите, с помощта на софтуера на Vectorworks. Той ни помага чрез нашия дизайн да разрешим заварени проблеми и да скрием загрозяващите средата обекти“, казва Cunningham, потвърждавайки опита на Speiden. Неговата компания не само създава ландшафтни проекти, но също така подготвя чертежи, които „комуникират всеки аспект от нашия дизайн – от тераси и стени до огради и растения“.

Проектът Reservoir Estate поставил пред екипа на Cunningham комплексни предизвикателства. Клиентът бил голямо семейство, което искало да използва по най-добрия начин обширното открито пространство около къщата им. Някои от решенията, които предложил дизайн екипът, включвали добавянето на навеси, скриване на климатиците, скриване зоните за смет и рециклиране, добавяне на външен душ, фонтан, басейн, грил, подпорни стени, обширни огради и порти, перголи.

Накрая екипът направил тотална промяна на Reservoir Estate, като в същото време се уверил, че удовлетворява желанието на клиента да прекарват повече време на открито. Трансформацията се изразявала главно в добавянето и преобразуването на основни елементи:

  • Нови каменни подпорни стени, които да пасват на естетиката на къщата.
  • Добавяне на градинска кухня и гранитно огнище, което да подтиква семейството да излезе навън.
  • Фонтан, който да заглуши шума, идващ от съседите, като запази спокойната атмосфера в двора.
  • Едва забележими елементи за оттичане на дъждовна вода.

Подобренията, проектирани от екипа на Cunningham. Снимка: Matthew Cunningham Landscape Design LLC.

Без помощта на Vectorworks Landmark, Cunningham най-вероятно щеше да срещне затруднения да създаде тези впечатляващи подобрения. Свободата да проектира първо онлайн му помогнала да реализира своята ландшафт визия.

Съхранение на дървета

Следващата ни история е от Eric Berg, старши сътрудник в Pacific Coast Land Design, Inc. със седалище Ventura, California, специализирани в търговски, многофамилни и публични проекти.

Фирмата на Berg се сблъскала с потенциален проблем, когато клиентът пожелал да добави тераса към вече съществуващ ландшафт, като в същото време искал да запази възможно най-много дървета в процеса. В единия ъгъл на терена, при пресичането на два естествени потока, стояла красива смокиня (ficus rubiginosa). Короната на дървото била изключително важна за облика на заобикалящото пространство. Единственият начин да се запазят съществуващите дървета в сложна строителна площадка като тази, е да се опазят колкото се може повече корени. Обикновено строежът на бетонени или гранитни пътеки – често срещана практика при добавянето на тераси, изисква усилена изкопна дейност.

Berg и екипът му бързо решили този проблем с помощта на Vectorworks. Те проектирали и предложили строежа на обширна тераса, която да има минимално отражение върху съществуващата смокиня и да им позволи да използват прекрасната ѝ корона, за да укрепят външния вид на останалото пространство. Проектантският екип използвал възможностите за 3D моделиране на Vectorworks в процеса на дизайн и направил рендери с Lumion, което подпомогнало цялостното представяне на проекта, включвайки запазената смокиня. Проектантският екип дори предвидил възможност за засаждане на още дървета, когато/ако клиентът пожелае да направи това.

Рендер на терасата, построена около съхранените дървета. Снимка: Pacific Coast Land Design, Inc.

Както показват примерите с Speiden, Cunningham и Berg, Vectorworks Landmark предлага креативни решения, които да разрешат потенциални затруднения в дизайн процеса, съобразявайки се с желанията на клиента. Софтуерът дава възможност за творческо мислене, което да повиши ефективността на работните процеси.

Възползвайте се от предимствата на Vectorworks Landmark, запишете се за 30-дневен тестови период и се запознайте в подробности с възможностите на софтуера.

Share this post on:


Related Articles