“За 2024 г. планираме нови и много интересни работилници и хакатони във Варна”

“За 2024 г. планираме нови и много интересни работилници и хакатони във Варна”

снимки: Маргарита Калудова за Немечек България (откриваща снимка) и ТУ Варна (снимки от Game of Projects)

Мирослав Кошутански е от Разград, но обича най-вече Варна. И неслучайно. Той завършва висшето си образование в Морската столица, а впоследствие става и водеща фигура във варненския офис на Немечек България. Тези дни Кошутански e особено зает – освен че е отдаден баща и тийм лидер, той се включва в някои от най-важните събития и инициативи на нашата компания (от страхотния IT bootcamp RISE до поредицата Dev Bites).

В самия край на 2023 г. се срещаме с него за един бърз разговор за последната ни суперуспешна работилница в ТУ Варна, защо отделя толкова внимание и усилия на работата с младите и какви са смелите му планове за следваща година.

Привет, Миро! Чуваме, че скорошната варненска работилница се е получила доста успешно!

Така е. На 5 декември в Технически университет Варна направихме работилницата Game of Projects, базирана на лекцията “Кой кой е в ИТ?” на моя колега Съби Ангелов (Senior Account Manager в Немечек България – бел. ред.). За първи път се включих в нея, след покана от Студентски съвет и колеги от компанията. 

Лесно ли се нави?

Истината е, че нямаше как да откажа. Най-малкото защото ТУ Варна ми е на сърце – само преди няколко години бях асистент там и преподавах. Имахме много малко време да се координираме със Съби, но се справихме безпроблемно, просто защото в основата на работилницата е залегнало споделянето на опита и добрите практики от нашата компания. А ние знаем достатъчно за тях и всичко ни идва отръки. Щастлив съм, че срещнахме много, много будни деца, на които работилницата им беше интересна и полезна.

снимка: ТУ Варна

Ние от Немечек България организираме все повече образователни събития във Варна. Но случващото се в града не се ограничава единствено до нас.

Да, през последните години във Варна нещата много се раздвижиха. Софтуерните компании започнаха да работят доста по-тясно с училищата и особено с университетите, дори да подпомагат откриването на свързани конкретно с тях специалности.

Което говори немалко и за развитието на местната ИТ екосистема.

Именно. ИТ индустрията във Варна разцъфва, а не залязва. Нови и нови фирми пристигат на варненска територия, дори някои софийски специалисти се местят насам. 

Твоето отношение към висшето образование в сферата на ИТ също е подчертано положително. Сподели ни защо.

Помня добре, че завършвайки университета, 80% от моите колеги казаха: “Това не е моето, не получих нищо от този университет”. Аз обаче записах “Компютърни системи и технологии” в ТУ Варна с идеята, че искам да се занимавам със софтуер, че това е моята страст. И съм уверен, че получих много. Използвам наученото до ден-днешен при всички проекти, върху които работя. И винаги съм искал да трупам опит в софтуерната индустрия, за да мога да върна обратно знания както към своя университет, така и към цялата ИТ общност. Единственият начин да бъдем по-добри специалисти, е като споделяме своя опит, като сме ментори и съветници на по-младите. Защото въпреки че са минали толкова години, много от учениците и студентите не разбират, че това, което учат, има смисъл. А аз искам да им покажа с реални примери от практиката, че смисъл има, че трябва да бъдат проактивни и неминуемо ще видят резултат.

Ти си тийм лидер, а това е достатъчно натоварена с отговорности позиция. Имаш и достатъчно задължения в своя личен живот. Какво все пак те мотивира да продължаваш да отделяш време за подобни инициативи?

Работата с млади хора е зареждаща. Тяхната енергия ти дава сили да продължаваш, дава смисъл на усилията ти и те амбицира да даваш още и още.

снимка: ТУ Варна

Вероятно затова си ментор в RISE и презентатор в нашата поредица Dev Bites?

Да, тези инициативи са ми много интересни, защото в тях индивидуалното никога не е водещо. Намесени са усилията на много колеги от Немечек България, заедно се опитваме да предадем ценностите на компанията, усещането за екипната работа в нея и как всичко това ти помага да бъдеш по-добър софтуерен инженер. 

Какви се плановете за събития във Варна с марка Немечек България?

През 2024 г. със сигурност ще продължим да правим работилницата Game of Projects – аз поемам щафетата да я водя и да я променя донякъде, а Съби ще се включи, когато може. Планираме организирането и на още много събития – както хакатони, така и първите варненски издания на училищната и университетската версия на нашата интензивна софтуерна работилница Speed IT Up. Моята голяма мечта е да направим голяма, професионална конференция във Варна под шапката на Немечек България. 

Share this post on:


Related Articles