Нашият град край морето

Нашият град край морето

"Варна е нашият град", споделя с усмивка Съби Ангелов. И това не е евтин рекламен слоган, а спокойната увереност на човек, който е участвал активно в развитието на варненския офис на Немечек България още от самото му създаване през 2015 г. Вече е март 2024 г. и заедно със Съби и още 40 колеги от различни екипи на компанията отбелязваме отварянето на новата ни работна локация край морето – с музика, шампанско и бира, отлично настроение, оптимизъм и неминуемите спомени за това как е започнало всичко и колко много е постигнато в рамките само на няколко години.

Няма съмнение, че Варна е нашият град. И имаме всички основания да го твърдим.

Какви са основните акценти в нашата варненска история?

Наистина, сега е добър момент спокойно да отпразнуваме всички важни крачки в нашето присъствие във Варна. Защото тук става дума не просто за откриването на ново физическо офис пространство, а за осмисляне на почти цяло десетилетие успешни колаборации, научени уроци, преодолени препятствия, разрастване на екипа и плаване към нови хоризонти.

- През 2015 г. не просто открихме офис на Немечек България във Варна, а направихме смислово единно разширение на компанията извън софийската централа
 

- Варненският екип запази своята единност и установени връзки, напасвайки ги към специфичната фирмена култура на Немечек България 
 

- Независимо от географската отдалеченост, колегите от София и Варна се научиха да работят заедно и да комуникират ефективно, което впоследствие помогна за преодоляване на предизвикателствата на пандемията
 

- Професионалистите от Варна бързо се включиха в работата по голяма част от ключовите проекти на компанията
 

- Верни на идеята, че винаги трябва да подпомагаме развитието на ИТ общността, от години организираме ИТ работилници и лекции във варненските училища и университети. Не забавяме и опитните специалисти – към тях е ориентирано специалното ни събитие Dev Bites
 

Какво споделят колегите?

Откриването на ново работно пространство освен отличен повод за празнуване, е и добра възможност да си поговорим с някои от двигателите на офис Варна за това как започна всичко, как се разви и защо цялото усилие си струваше.

Георги Брашнаров, изпълнителен директор, за естественото разрастване на компанията

"Както често казвам, ние нямаме корпоративна политика за планиране на задължително присъствие тук и там. Винаги сме се отличавали по-скоро с предприемаческо мислене. Затова разрастването на компанията става естествено, спрямо нуждите и спрямо възможностите, които се появяват. Така започна и историята на Немечек България във Варна. През 2015 г. вече бяхме узрели за идеята за повече от един офис и точно тогава се появи сплотеният и опитен варненски екип на Миро Кошутански, който също имаше желание да пробва нещо ново.

"От самото начало не искахме да има разделение между офисите във Варна, София, Пловдив и Стара Загора. Това са просто места, на които една и съща компания присъства. В момента всички екипи и подекипи от различните локации са напълно интегрирани в структурата на компанията, работят с нашите основни партньори и се справят чудесно."

Мирослав Кошутански, Team Lead, за смелото начало на варненския офис

"Официално офисът заработи на 1 ноември 2015 г. Но всъщност неговата история започна няколко месеца по-рано – още през лятото на същата година. Тогава аз и четирима приятели взехме доста смелото решение да направим варненски офис на базирана в София компания. Свързахме се с няколко, сред които беше и Немечек България. Жоро Брашнаров, Съби Ангелов и Виктор Минковски дойдоха в Варна, поговорихме, харесахме се и оттам-нататък нещата се случиха много бързо. 

"Започнахме работа като вече изграден екип, в който цареше много приятелска атмосфера. Радвам се, че фирмената култура и ценности на Немечек България идеално паснаха на нашите. Така буквално в рамките на няколко месеца успяхме да се интегрираме напълно в компанията.

"В Немечек България липсва деление на централни и периферни локации. И самият факт, че във Варна има достатъчно квалифицирани специалисти, дава възможност и на офиса да расте, и колегите да се включват във все повече от проектите в компанията."

Съби Ангелов, Senior Account Manager, за първите предизвикателства

"Когато за първи път се срещнахме с Миро и екипа му, аз наистина много ги харесах. Защото притежаваха нужните технологични знания и умения, но имаха и голямо желание. Желание да се развиват, да вървят напред.

"Най-големите предизвикателства тогава бяха чисто оперативни – да наемем подходящо помещение за офис, да започнем заедно работа по някой проект. Преодоляхме ги с лекота.

"Колегите от Варна много бързо станаха просто колегите от Немечек България. Защото си паснахме като култура и като отношение към работата. Нямаме никакви препятствия пред усещането, че сме един екип – нито географски, нито комуникационни. Затова и днес казваме, че Варна е нашият град."

Нора Василева, UX/UI Designer, за екипната и фирмената култура

"Бях част от онзи малък колектив, който започна навремето работа в Офис Варна. Помня, че колегите от София ни приеха изключително радушно в компанията.

"Като работещ екип, ние вече имахме добре изградени взаимоотношения. Съвсем естествено паснахме на фирмената култура на Немечек България. Така и продължихме – всеки път, когато трябваше да работим с някой от екипа в София, или да започнем работа с нов колега във Варна, успявахме да скъсим дистанцията, да комуникираме успешно. И само след месец всички да действаме така, сякаш работим от години заедно."

Недялко Неделчев, Senior Software Developer, за личното и екипно израстване

"Моят път в Немечек България започна няколко месеца след откриването на варненския офис. Интересното е, че аз съм първият стажант тук и дори не съм си представял, че след толкова дълго време все още ще съм в компанията. Но съм много щастлив от този факт.

"В началото с колегите тук работихме само по един проект, а днес работим по голяма част от най-ключовите проекти за Немечек България. И сме пълноценна част от екипите на компанията."

Какво предстои?

Умните хора са внимателни в прогнозите си. Затова и ние умеем да празнуваме постигнатото, но и прагматично да гледаме напред – с увереност, но без грандиозни планове.

"Бъдещето е интересно. След години непрекъснат възход, следвани от известен застой в световната ИТ индустрия, ние продължаваме да сме умерени оптимисти.", споделя Жоро Брашнаров. "Защото нашият начин на работа, дългосрочната ни подреденост и много добре изградените връзки с нашите дългогодишни партньори, ни дават сигурността да кажем, че ще продължим да се развиваме. Най-важно е колегите във Варна, в Пловдив, Стара Загора и София да бъдат уверени и удовлетворени от това, което правят."

Новият офис на Немечек България във Варна е на шести етаж в бизнес сграда Никулицел на ул. „Генерал Колев“ 113

Share this post on:


Related Articles