25 години Немечек България: устойчивост, развитие и признание

25 години Немечек България: устойчивост, развитие и признание

Големият бизнес форум From Recession to Reinvention бе своеобразно начало на поредицата празнични събития, с които отбелязваме 25-годишнината на Немечек България. Същевременно, бе и много повече.

Форумът беше събрание на български и европейски бизнес лидери, споделяне на опит, търсене на стратегически решения за дългосрочно бизнес развитие и преодоляване на предизвикателства. Намираме за показателно, че той премина под знака на думата "устойчивост", представяйки редица добри практики и свидетелства за издръжливост и адаптивност. Но сякаш най-важно беше ясно заявеното признание от страна на висши дипломати, доказани професионалисти и дългогодишни наши партньори, че историята на нашата компания е не просто дълга, а важна за развитието на ИТ индустрията в България, Германия и Европа като цяло. Подобно признание за постоянството и значимостта на работата на нашия екип е най-големият подарък, който можехме да си пожелаем.

Устойчивост

Последните 25 години доказаха, че за нас работи една бизнес рецепта – да бъдем надежден партньор, да се грижим за всеки наш колега, да работим със страст, за да удовлетворим нашите очаквания и да надминем тези на партньорите си.

И без съмнение най-яркият пример за устойчивостта на тази рецепта са нашите стратегически партньорства, някои от които имат вече четвъртвековна история и дългосрочна перспектива за развитие в бъдеще. Именно затова, на 26 юни 2024 г. в София се събраха толкова много представители на елита на европейския ИТ бизнес – водещи фигури от Nemetschek Group, Ricoh Europe и DocuWare. Те не бяха тук просто като гости на бизнес форума, а като представители на компании, с които имаме неразривни взаимоотношения вече няколко десетилетия. Компании, за чийто успех и устойчивост помага Немечек България. Организации, заради стабилните отношения с които днес празнуваме своя 25-и рожден ден и гледаме смело напред.

Развитие

Тези 25 години история са и доказателство за едно непрекъснато развитие. Немечек България премина през множество местни и световни кризи, преодоля немалко предизвикателства, като през цялото това време прогресираше, екипът ни се разрастваше, броят на разработвани продукти и партньорства се увеличаваше. Всичко това няма как да остане незабелязано. 

Както сподели на бизнес форума ни Рамон Харпс, вицепрезидент на Германо-Българската Търговско-Индустриална Камара (ГБИТК), самият старт на компанията ни в турбулентните 90 години на 20 век е несъмнено смело решение, водено от силно предприемачески дух. "Преди 25 години бизнес обстановката тук беше съществено различна. До около 2010 г. България беше привлекателна за инвеститорите предимно поради ниските трудови разходи. В днешно време, особено в софтуерния сектор, темата за ниската цена на труда вече не е актуална. Немечек България се наложи като уважаван ИТ център в страната и решението за развитие на бизнес тук се базира на знания, опит и иновационна насоченост", уверен беше той.

Признание

Най-доброто доказателство за устойчивостта на нашата работа е признанието, което идва именно през чуждия поглед.

Както каза посланикът на Федерална Република Германия в България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, изключителните качества на българския ИТ сектор са се превърнали във важен фактор не само за икономическото развитие на България, но и за това на Германия. "Германия остава най-големият търговски партньор на България, а зад тези цифри стоят компании като Nemetschek Group и Немечек България. Въз основа на постиженията на компании като вашата, аз съм уверена в бъдещето на германската икономика.".

Още по-ценно бе признанието на вероятно най-важния гост на събитието – създателят на Nemetschek Group, живата легенда на европейската ИТ индустрия професор Георг Немечек. 

“Имам единствено добри спомени от дългото ни сътрудничество с Немечек България”, сподели от сцената той. “Преди 25 години с Георги Брашнаров ни събра общата ни страст към новите технологии и желанието да разработваме възможно най-добрите продукти. И това беше само началото, една проста идея за сътрудничество, от която се роди вашата страхотна компания. С радост наблюдавах развитието на Немечек България – вие винаги сте били отлични наши партньори, с голям принос и към успехите на Nemetschek Group през последните десетилетия. Искам да използвам повода, за да ви поздравя по случай вашия 25-и рожден ден и да ви пожелая още множество успешни години!”

Благодарихме лично на професор Немечек, както и на всички гости на форума. Техните искрени поздравления и споделени думи за силата на партньорствата с Немечек България са сред най-важните причини днес да работим и да празнуваме с присъщия ни немечешки дух.

Share this post on:


Related Articles