"Разработването на софтуера DocuWare често е много авантюристично"

"Разработването на софтуера DocuWare често е много авантюристично"

 

Винаги можеш да научиш нещо ново от разговор със Станимир Атанасов-Боса. Защото той е не само интересен събеседник, а един от най-опитните специалисти в големия отбор на Немечек България, както и главен директор на R&D дивизия DocuWare в компанията. Днес с него се спираме подробно на впечатляващото, продължаващо вече две десетилетия и половина партньорство с DocuWare Group, ИТ авантюризма и бъдещето на водещата система за управление на документи, разработвана именно от българския R&D екип.

През 2024 г. празнуваме 25-годишнината на Немечек България, но също така отбелязваме четвърт век от началото на съвместната ни работа с нашия най-дългогодишен партньор – DocuWare. Миналата година пък беше особено специална за немската компания – те отпразнуваха своята 35-годишнина, а продуктът бе отличен със 7 престижни награди за софтуерни решения за управление на документи и автоматизация на работния процес, връчени от различни независими организации в Германия, Великобритания, Испания, Франция и САЩ.

Поздрави за добрата работа – отличията за DocuWare са висока оценка за усилията и експертизата на ИТ специалистите в екипа ни. Освен това, тези награди още веднъж доказват, че системата наистина е водеща в световен мащаб. Какво всъщност прави системата толкова успешна?

Доколкото съм запознат, много от софтуерните решения за управление на документи са user friendly, но с ограничена функционалност. Или пък са със сериозни възможности, но трябва да си програмист, за да ги настроиш правилно. В началото, DocuWare също беше в едната крайност. Най-вече защото е замислен по много “немски начин” – да не е много лесен за ползване, дори да е леко странен, но да е толкова мощен, че да може да прави всичко. С времето обаче започнахме да го променяме в “американска посока” – по-интуитивен и лесен за конфигуриране. Предизвикателство беше да намерим баланса, защото искахме да е все така мощен и адаптивен, но и удобен. 

Също така, DocuWare не е точно софтуерно решение за конкретен проблем. Става дума по-скоро за платформа, за набор от инструменти, който може да бъде превърнат в конкретни решения за фирми и организации.

Как успявате да предвидите технологичните "трендове" и да започнете да се съобразявате с тях на ранен етап?

DocuWare съществува в консервативен бизнес сегмент, в който потребителите не обичат промените. И въпреки това, неговото развитие често е авантюристично. Преди 20 години например XML и .Net 1.0 бяха доста интересни и нови. Веднага ги пробвахме, базирахме продукта на тях и решението ни се оказа правилно. После решихме да хвърлим всичко в уеб и в браузърите, защото там имаше велики неща като Microsoft Silverlight. Направихме го, но Microsoft убиха Silverlight, хаха. Въпреки подобни изолирани случаи, продължаваме да изпробваме техническите новости. И почти винаги сме успешни.

Благодарение на този ваш подход, DocuWare се оказаха сред пионерите в развитието на облачни решения за управление на документи. Сигурно не е било лесно да започнете работата в Cloud преди толкова време?

Определено. Имаше много предизвикателства, както и много наивност от наша страна. Преди 12-13 години нямаше много успешни примери в тази посока, а самите ние имахме много бегла представа какво трябва да изпълнява един продукт, за да работи в Cloud. Всички, включително ръководството на DocuWare подходихме доста смело и заедно решихме да пробваме инсталация в Cloud. Защото потребителите на DocuWare искат максимална сигурност за своите документи. Навремето всички пазеха хартиените документи в сейфове в офиса, дигиталните – на сървъри в офиса, и не можеха да си представят друг вид съхранение. Много от партньорските фирми ни убеждаваха, че DocuWare Cloud е непродаваем. Ние обаче знаехме, че това е бъдещето.

И бяхте прави.

Да, но в началото не изглеждаше точно така. Помня че имаше момент, в който в България имаше 2 пъти повече Cloud клиенти, отколкото в Германия. Което ще рече – в България два, а в Германия един. И още по 1-2 в другите държави. Но с подобряване и на нашата услуга, и на технологиите, отношението към Cloud много се промени. И стигнахме до днешния ден, в който продажбите на облачно-базирани системи са над 3/4 от общите продажби на DocuWare.

Предстои ли превръщането на системата в ексклузивно Cloud-базиран продукт?

Голяма част от колегите си мечтаят за това. Защото в момента правим една и съща система, която обаче трябва да работи в две съвсем различни среди. Което е доста трудно. Но истинският отговор на въпроса “Кога ще се откажем от On-Premise?” e: “вероятно никога”. Винаги ще има компании и организации (банки, държавни институции), които ще се стремят към дигитализацията и нейните удобства, но няма да могат да си позволят документите им да бъдат извън рамките на държавата. По-скоро е възможно On-Premise да се превърне в Private Cloud, който ще да посрещне подобни високи изисквания.

Да очакваме ли скоро изкуственият интелект да заеме водеща роля във функционалностите на системата?

ИИ не е нещо ново за нас. Повече от 15 години работим върху алгоритми, които помагат с автоматизираното класифициране на документи и разпознаване на информация, като ползваме и machine learning. Новите тенденции в ИИ без съмнение ще бъдат от голямо значение за нашата система и вече работим по тях, както сме работили и в миналото по всичко ново. Генеративният ИИ например ще помогне много – няма да има нужда да четеш документа, а ще получаваш най-важното в обобщен вид. 

Популярният и непрестанно развиващ се продукт е доказателство за успешното сътрудничество между Немечек България и DocuWare Group. Става ли обаче то по-лесно с всяка изминала година, или предизвикателствата в него са все по-сериозни?

Всъщност, и двете. В началото на всяко партньорство има определени съмнения в отсрещната страна, нужно е доста напасване. С течение на времето “другата страна” изчезва и всички ставаме един отбор. Оттам идва и лекотата в много дейности.

Идва обаче и голямата отговорност. Вече не си подизпълнител, на когото са дали задача. Когато се стигне до сериозно партньорство, най-важно е не просто да изпълняваш, а да предлагаш нови решения. Често те са доста различни от онова, което партньорите ти са си мислили. Тогава е нужно да ти се доверят, да знаят, че могат да разчитат на експертната ти преценка. Заслужихме това доверие и днес то е залегнало в основата на нашето успешно сътрудничество с DocuWare.

Научете повече за R&D дивизия DocuWare в Немечек България

Научете повече за водещата система за управление на документация DocuWare

Share this post on:


Related Articles