“Най-важни са качеството на нашата работа и доставянето на все повече добавена стойност”

“Най-важни са качеството на нашата работа и доставянето на все повече добавена стойност”

Изпълнителният директор на Немечек България и член на консултативния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Георги Брашнаров бе гост на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV.

Сред основните теми, разгледани в интервюто, бяха развитието на българската ИТ индустрия през последните две години, “гладът” за софтуерни специалисти и възможността за привличане на такива от чужбина, дигитализацията и качеството на предлаганите от местните компании услуги.

“Отдавна разбрахме, че масовостта не е правилният отговор. Нито пък ниските цени са такъв. Най-важни са качеството на нашата работа и доставянето на все повече добавена стойност”, сподели Брашнаров пред водещия Христо Николов.

Той подчерта, че благодарение на този професионализъм и натрупания опит, 2020 е била успешна както за Немечек България, така и за софтуерната индустрия в България като цяло.

“Миналата година софтуерната индустрия порасна само с 10%, затова не я наричам много успешна. Може би звучи малко пресилено, предвид тежката година, която изкараха колегите от други браншове, но ние сме свикнали на среден растеж от 17,6%.”

Според него много от компаниите, членуващи в БАСКОМ, вече отчитат над 30% ръст за полугодието, който може да се забави докъм 20-25% до края на 2021.

“Растежът днес е обезпечен със сегашните ни високообразовани таланти, но голямата бариера за скоростно развитие е липсата на кадри. Ние обичаме сами да решаваме проблемите си, без да очакваме помощ отвън. Затова и много от компаниите инвестират в допълнителни обучения, имат и собствени академии. До голяма степен проблемът с обучаването на младшите кадри и вписването им в индустрията не е толкова болезнен. Но отнема време, докато те се превърнат в старши спецалисти, на които могат да се възлагат сериозни отговорности", допълва Брашнаров.

Гледайте пълен запис на интервюто във видеото по-долу.

 

Share this post on:


Related Articles