X
nemetschek.bg

Събитието Future of Design представи последните тенденции за подобрена ефективност и съвместна работа

October 8, 2018

Над 130 души – архитекти, интериорни дизайнери, ландшафтни проектанти, инженери, инвеститори, специалисти по индустриален дизайн, сценография и осветление, се събраха на 4 октомври в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика, където се включиха в събитието Future of Design. Инициативата се организира за четвърта поредна година от Немечек България в партньорство с Vectorworks, Inc. – водеща компания за дизайн и BIM софтуер.

 

Тенденции в архитектурната и строителната индустрия, дигитална трансформация, ефективна съвместна работа, оптимизация на процеси и комуникация, спазване на срокове и бюджет. Това бяха ключовите думи и акценти по време на Future of Design.

 

Събитието откри собственикът и управител на Немечек България – г-н Георги Брашнаров. В презентацията си „Как да намерим „единен език“ за комуникация“ той очерта някои от основните проблеми и възможни решения, които стоят пред строителната индустрия в цял свят. Според него консервативният характер на сектора е препятствие към повишаване на ефективността. За разлика от много индустрии, които за последните две десетилетия са удвоили продуктивността си, то в строителната няма напредък. Резултатите – загуба на бизнес, загуба на кадри, закъснения със сроковете, надхвърляне на бюджета. В тази връзка г-н Брашнаров сподели, че е участвал в разработването на манифест, публикуван месец юни 2018 г. от водещи европейски строителни организации. С този манифест те призовават Европейския съюз да поеме водеща роля при дигиталната трансформация на сектора. Надеждата е, че дигитализацията може да подпомогне продуктивността, спомогне за спазването на бюджета и сроковете, да подобри сигурността и цялостното представяне на сградите. Г-н Брашнаров завърши своята презентация с призива компаниите в сектора да не чакат последния възможен момент, а да предприемат конкретни стъпки още сега по пътя на дигитализацията. Защото, както се случи с GDPR, възможно е тя да бъде наложена с регулации на ниво ЕС и много компании да бъдат хванати неподготвени.

 

Събитието продължи с презентация на българската фирма с белгийски собственици – Berkein-BEAC. Кристоф ван Парис и Герт Беркайн разказаха за своя опит от работата с различни локации, офиси и специалисти и как софтуерът на Vectorworks играе важна роля, благодарение на своите възможности да  стимулира съвместната работа и свободния обмен на информация и данни. От Berkein -Architects/BEAC представиха множество примери от своята практика.

 

Лекционната част завърши с презентация на д-р Биплаб Саркар – изпълнителен директор на Vectorworks, Inc. Д-р Саркар от години е посветен на мисията си да работи за развитието на технологичните иновации в дизайн индустриите. Той сподели своето виждане за бъдещето на технологиите, за тенденциите като „умни“ градове, виртуална, добавена и смесена реалност, машинното самообучение и др. В презентацията си д-р Саркар представи на аудиторията някои от нововъведенията и подобрените функционалности във версия Vectorworks 2019.

 

Най-голям интерес на събитието безспорно предизвика възможността посетителите да се запознаят от първа ръка с най-иновативните технологии в света на проектирането, ландшафтната архитектура, дизайна а развлекателната индустрия и др. На събитието бяха разположени 6 станции, където гостите видяха на практика разказаното в презентациите:

 

  • Възможност проектантите да тестват как се съчетават всички елементи от дизайна и да защитят идеите си пред клиентите по един иновативен начин с помощта на виртуална и добавена реалност.
  • Ефективно взаимодействие между архитекти, строители, инженери, специалисти ОиВ/ВиК и други професионалисти чрез BIM процеси.
  • Нововъведения и подобрения в новата версия Vectorworks 2019, които дават възможност на дизайнерите да преодолеят предизвикателствата в работата си и да реализират своята визия по-бързо и по-лесно.
  • Vectorworks Landmark – специализираното софтуерно решение за ландшафтни архитекти, с помощта на което те да повишат своята ефикасност при проектиране, документиране, изготвяне на рендери, подготвяне на презентация пред клиенти и други.
  • Vectorworks Spotlight – специализираният софтуер за проектиране на сцени и събития за развлекателната индустрия, което предоставя необходимите инструменти за проектирането, предварителната визуализация и програмирането на различни мероприятия.
  • Bluebeam Revu – софтуер за работа с обогатени PDF файлове, който подпомага специалистите от строителната индустрия да комуникират проектни данни много по-бързо, лесно и надеждно.

 

Със събитието Future of Design от Немечек България демонстрират своя ангажимент да подпомагат специалистите по пътя към дигиталната трансформация и за сближаването на технологичния свят и този на проектирането. В този дух от компанията организират проучване, с което се стремят да съберат информация относно текущото състояние, желаното бъдеще и основните предизвикателства пред дигитализацията на сектора в страната. Ако имате интерес да допринесете към проучването – можете да го направите на www.nemetschek.bg/future-of-design-2018/survey

 

Снимки от събитието можете да намерите във фейсбук страницата на Vectorworks Bulgaria.

 

Научете повече за възможностите на Vectorworks на следните адреси:

https://www.nemetschek.bg/vectorworks/2019/

http://www.vectorworks.net

 

Aко искате лично да изпробвате възможностите на Vectorworks – можете да си свалите безплатна версия с валидност 1 месец: http://www.vectorworks.net/trial/form.

Студентите имат право на безплатен лиценз до завършване на тяхното обучение, като единствено трябва да покажете документ, удостоверяващ статуса Ви като учащ.

 

Ще се радваме да станете част от световната Vectorworks общност!