X
nemetschek.bg

Мемориалът 9/11 – минималистичен дизайн с огромно значение

February 16, 2018

Peter Walker е един от водещите ландшафтни архитекти на модернистичното движение. Той има съществен принос към дизайна и изграждането на National 9/11 Memorial в Ню Йорк – проект, носещ огромна отговорност, но и признание за професионализма му.  Допълнително той е носител на над 70 дизайн награди от регионални, национални и международни конкурси. Част  от отличията са Honor Award of the American Institute of Architects, Harvard’s Centennial Medal, American Society of Landscape Architects Medal, както и най-голямото отличие в сферата – Sir Geoffrey Jellicoe Award на Международната федерация на ландшафтните архитекти.

 

Неговата компания – PWP Landscape Architecture, се фокусира основно върху работа с университети, общини, културни центрове, изграждане на големи градски паркове, както и кампуси за компании от ранга на Pixar, Weyerhaeuser, Novartis и VMware®. Фирмата е една от най-търсените, успешни и реномирани сред ландшафтните архитекти от цял свят.

 

Изображение – Landscape Architect Peter Walker

 

National 9/11 Memorial

 

Точно десет години след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк бе завършен мемориалният комплекс 9/11. Няколко години по-рано, Walker е поканен от журито на конкурса да работи с архитект Michael Arad и да му помогне да осъществи визията си за мемориала – два дълбоки фонтана, които отбелязват локацията на разрушените кули и които са  заобиколени от парапети с имената на над 3000-те жертви. Основната задача на PWP Landscape Architecture била да създаде баланс между изчистения каменен мемориал и заобикалящата среда. Целта на архитектите била да създадат парк, който да предразполага посетителите и жителите на Долен Манхатън – един от най-гъстонаселените квартали в САЩ, към отдих и размисъл.

 

„Харесвам минималистичния дизайн, защото провокира хората да видят по-ясно естествените процеси. Например, по-опростеният дизайн провокира хората да забележат смяната на сезоните – кога идва пролетта, кога – есента, кога – зимата. Опитвам се да поставя растителността в центъра на заобикалящата среда“, казва Walker.

 

Тази философия определя предпочитанията на Walker. В работата си той се фокусира в малко на брой обекти и видове в дизайна. „Интересува ме как малкото обекти могат да имат различно влияние – къде ще хвърлят сянката си група дървета, къде ще се обособят места за събиране на хора, къде биха сядали те – не само по пейки, но и стълби, стени, парапети. Винаги се старая чрез най-малко да постигам най-много възможности. Това е повече от просто желание за редукция. То е личен артистичен интерес,“ казва Walker.

 

Изображение – Landscape Architect Peter Walker

 

Този негов подход може ясно да бъде забелязан в дизайна на National 9/11 Memorial. Всеки компонент е избран както заради своята функционалност, така и заради своите артистични качества. Walker решава да намали каменните настилки и да използва повече тревни такива, за да омекоти пространството. Този ефект се засилва и от над 400 дъба (Quercus bicolor), специално отглеждани в Ню Джърси в продължение на 5 години, преди да бъдат пресадени на площадката на мемориала. Те са изключително подходящи за проекта, вписвайки се изцяло в средата – имат продължителност на живота до 350 години, стволовете им растат право нагоре, а листата им позлатяват през есента.

 

Основният компонент на мемориала обаче са двата фонтана. Те са едни от най-големите, които някога са правени – страните им са с дължина над 488 метра, а 113,500 литра в секунда се разливат през преливника към каскада с дълбочина от девет метра. Дъното на фонтаните са басейни от почти 4,000 квадратни метра. На повърхността те са заобиколени от бронзови парапети, върху които са изписани имената на жертвите на атентата.

 

В допълнение към опростената красота, проектът отговаря на последните тенденции за устойчив дизайн при използването на водни ресурси. Всяка капка от фонтаните се съхранява в два 568,000 литрови резервоара под мемориала. Това елиминира нуждата да се използва водата от градската мрежа.

 

Изображение – Landscape Architect Peter Walker

 

Дизайнът на мемориала бива приветстван от обществото и критиците, но това, което най-много интересува Walker, е обратната връзка от близките на жертвите. „Не ме касае чак толкова много какво казват критиците – дали одобряват или не. Много повече ме интересува какви емоционални реакции предизвиква работата ми у семействата и приятелите на жертвите. Изпълняваме проекта по поръчка на правителството, но всъщност работим за семействата на жертвите и за хората, които ще идват тук да ги почетат,“ допълва той.

 

Инструментът, който подпомага дизайна

 

Както и за всички останали свои проекти, PWP Landscape Architecture използват Vectorworks® Landmark, за да създадат и моделират мемориала. „Ние винаги използваме Vectorworks, това е част от нашата работа и всеки тук го прави. Софтуерът е много по-гъвкав, по-прецизен, по-рафиниран от AutoCAD®,” отбелязва Walker. Едно от основните предимства на Landmark според него са богатите функционалности за работа в 3D среда, която позволява бързо да обследвате модела си, да разгледате всеки един детайл в реални размери и мигновено да нанесете съответните промени в дизайна. „Това ни дава истинско конкурентно предимство. Решението не просто ни спестява време – то ни пренася в друга вселена.“

 

Цялата статия на английски език можете да прочетете на http://www.vectorworks.net/case-studies?id=98