X
nemetschek.bg

Каквo е необходимо на един дизайнер в развлекателната индустрия?

August 24, 2018

Veld Music Festival. Снимка Robert Sondergaard.

 

Според Robert Sondergaard от Electric Aura Projects, Inc., неговите 25 успешни години на дизайнер в развлекателната индустрия са резултат от късмет. Лесно обаче можем да видим, че успехът му е заслужен. Особено ако вземем предвид усърдието, с което той работи и усилията, които влага да създава контакти и да трупа практически опит. Допълнително, той намира ефективно софтуерно решение, което му помага да оптимизира работните си процеси – Vectorworks Spotlight.

 

Canada Summer Games рендер. Изображение Robert Sondergaard.

 

Sondergaard е член на Associated Designer of Canada и е работил по впечатляващо разнообразие от проекти, за които е спечелил международни признания и отличия – Vancouver 2010 Paralympic Winter Games, Canada Winter Games, Royal Swedish Ballet и The Grey Cup Halftime Show. Той отдава голямо значение на „процеса на учене от практиката“, но също така и на работата с ментор, който да предаде своите знания и умения. „Започнах да се уча от най-добрите дизайнери в Канада“, казва Sondergaard. „А и извадих голям късмет да съм в компания, която предоставя възможност да се работи по толкова много и най-различни проекти.“

 

Според него същите фактори са особено важни и когато става дума за усвояване на ново софтуерно решение – важно е да се изпробва в практиката, но и да се потърсят помощ и съвети от хора, които вече работят с програмата. Предпочитаният избор на Sondergaard за софтуерно решение е Vectorworks Spotlight. Той работи с програмата вече над 10 години и продължава да се впечатлява от бързите и лесни функционалности в софтуера и качеството на 3D чертежите.

 

„Vectorworks е чудесно решение, което съчетава интегрирана система за 3D моделиране с прекрасна 2D CAD програма,“ казва Sondergaard. „Spotlight става все по-добър през цялото време и специално за мен е изключително полезен, защото е разработен с фокус върху развлекателната индустрия.“ Софтуерът всъщност е толкова полезен за Sondergaard, че той успява да оптимизира дизайн процесите си многократно и да му остава време и за работа като фрийлансър.

 

Canada Summer Games. Снимка Jason Bolger.

 

„Благодарение на Vectorworks вие можете да представите всеки елемент от дизайна с неговите точни размери, ориентация и разположение в модела, което да подобри комуникацията с колегите“, обясни Sondergaard. „Например, с помощта на инструмента Blended Screen вие можете да включите прожектори и да ги разположите по такъв начин, че те да дават достатъчно информация на останалите дизайнери, техниците и аудио инженерите. Като използвате този похват, вашите колеги и другите заинтересовани в изпълнението на проекта специалисти могат да бъдат проактивни и да задават по-точни въпроси при нужда“.

 

Vectorworks Spotlight помага на Electric Aura да оптимизират работните си процеси до такава степен, че дори и клиентите усещат разликата. Това е и една от причините те да продължават да избират компанията при изпълнение на своите проекти.

 

„Клиентите идват при нас, защото знаят, че лесно можем да комуникираме с тях и да им покажем какво правим в 3D”, казва Sondergaard. Според него, достигането на това ниво на експертиза, на професионализъм при работата с Vectorworks не задължително е труден процес. Просто трябва да намерите необходимите ресурси.

 

„Намерете начин максимално ефективно да преминете първоначалния етап на усвояване на програмата,“ казва Sondergaard. „Можете да го направите като гледате обучителните видеа или потърсите конкретни материали в онлайн системата за обучения. Разбира се, можете да използвате и знанията на вашата мрежа от контакти, партньори, колеги и общността от професионалисти, които вече са минали по този път.“

 

Историята на Sondergaard е чудесен пример как вроден талант в комбинация с функционалностите на правилното софтуерно решение (и, може би, малко късмет) могат да бъдат точната комбинация за успеха на един дизайнер в развлекателната индустрия.

 

Искате ли да видите как Vectorworks Spotlight може да помогне и на вас? Научете повече.