X
nemetschek.bg

Заслужава ли си редизайнът на офисните пространства в „отворени“ такива?

August 3, 2018

Когато става дума за офис дизайн, една от най-нашумелите световни тенденции в последно време, е така нареченият open plan office (отворен офис). Първоначално концепцията е имплементирана от компаниите от Силициевата долина, но впоследствие бързо се разпространява сред множество бизнеси от различни индустрии. Те ентусиазирано следвали стъпките на Google и останалите гиганти и копирали офисния им дизайн. Надеждата била да създадат работна среда, която да подпомогне съвместната работа, а оттам и да стимулират генерирането на нови идеи и иновации.

 

Но наистина ли open plan офисите увеличават времето, което служителите прекарват в общуване и генериране на нови идеи?

 

През годините отворените офис пространства не останаха без критики, най-вече относно лишаването на служителите от лично пространство, поверителност, тишина и спокойствие. Преди няколко месеца обаче беше публикувано проучване на учени от Харвард, което цели да сложи точка на спора полезни ли са отворените офис пространства за хората, бизнеса и иновациите или не.

 

Учените Ethan Bernstein и Stephen Turban изследвали работните навици в две компании от Fortune 500, които планирали да преустроят офисите си спрямо open plan концепцията, посочва статия в Inc.,. Те измерили интензивността и начина на взаимодействие и съвместна работа  между служителите за 3 седмици преди и след редизайна. За целта те провели социометрично изследване сред 150 служители, като следели движението, локацията, положението на тялото и разговорите с колеги. Допълнително взели предвид и броя мейли и съобщения, изпратени между колегите през този период.

 

Резултатите? Изненадващо за много хора, но редизайнът към open plan офис всъщност довел до съкращаване броя на интеракциите между колегите, докато броят на мейлите и съобщенията се увеличил. Като цяло, времето прекарано в общуване лице в лице спаднало средно с около 70%, а употребата на мейли се увеличила между 22% и 50% (в зависимост от метода на изчисляване).

 

Cal Newport обобщава: „За 15-те дни преди редизайна на офиса участниците са прекарали средно около 5.8 часа комуникация лице в лице на човек на ден. След промяната към отворен офис, същите участници намалили комуникацията лице в лице на около 1.7 часа на ден.“

 

Заключението е едно – open plan офисите всъщност не помагат на съвместната работа. Вместо да подпомага все по-нарастващото значение на колаборацията лице в лице, отворените пространства изглежда предизвиквали обратен ефект и отключили естествен човешки рефлекс да се оттегли, да се отдръпне от колегите си и да общува с тях индиректно – чрез мейли или съобщения.

 

Разбира се, open plan офисите може и да са полезно решение, но само ако те пасват добре към организационната култура. Но не трябва да ги възприемаме и като панацея, която ще повиши времето прекарано заедно, съвместната работа и генерирането на нови креативни идеи. Тогава какво решение да потърсим? Последните тенденции в сферата показват, че така наречените huddle стаи набират все повече популярност и променят разбиранията за офис комуникация и съвместна работа. Научете повече за тях тук.